פולי הקפה נדדו בכל יבשות העולם, הוברחו למדינות בהן הוצאו מחוץ לחוק, נגנבו מבני אצולה, ושינו מדינות וכלכלות שלמות. הפרי שגדל על עצים קטנטנים באתיופיה הפך אחרי תלאות רבות למוצר השני בהיקף הסחר העולמי.
בהיסטוריה הסבוכה והמפותלת של אבולוציית הקפה, אחד הדברים הברורים והפשוטים לספר עליהם הוא מאיפה הגיע במקור. התשובה היא אתיופיה.
בין אם זוהי אמת היסטורית או אגדה, הסיפור מדבר על רועה עזים בשם חלדי באתיופיה של סביבות שנת 700 לספירה. הכל החל כשחלדי שם לב שהעזים שלו מתנהגות בצורה משונה. איך יכולות עיזים להתנהג בצורה משונה? כשהן רוקדות! לאט לאט הוא התחיל לראות שהעזים שלו אוכלות פירות אדומים שנפלו על הקרקע מעצים קטנטנים שהיו באזור. כך הוא הסיק שההתנהגות הריקודית המוזרה שלהן היא בגלל אותם פירות שהן אוכלות.
עם המסקנה הזאת וכמה מהפירות האדומים הוא מיהר למנזר המקומי באזור מגוריו והראה לנזיר הראשי את אותם פירות קסומים שגורמים לעזים שלו לרקוד. בניגוד למה שחלדי חשב שיקרה, הנזיר הזדעזע למשמע אוזניו והחליט שמדובר בהתנהגות אחוזת דיבוק ושהמשמעות היא שהפירות הם משלוח ישיר מהשטן. הוא השליך אותן לאש שבערה במרכז החדר. מה שקרה אחרי כמה רגעים היה ניחוח ארומטי נפלא שמעולם לא הריחו עולה מהאש ומתפשט ברחבי המנזר. חלדי, הנזיר הראשי ושאר יושבי המנזר, זכו להריח את הניחוח הראשון של קפה קלוי בהיסטוריה של האנושות.
אחרי שהנזיר הראשי פרש לחדר, הגיע נזיר אחר שהיה סקרן מהניחוח והרבה פחות מפוחד מהתופעה והוציא כמה פולי קפה שהתקררו מהאש שכבתה - הוא ערבב את הפולים עם מים, שתה ונשאר ער שעות ארוכות לתוך הלילה.
הממריץ הרשמי של העולם העתיק
השמועה על הפירות הממריצים התפשטה והגיעה לכל רחבי אתיופיה, כולל שבט גאלה שהתחילו לערבב את הפירות האדומים עם חמאת גהי ודחסו את התערובת שהתקבלה לחטיף האנרגיה הראשון בעולם. מאותו הרגע, הלוחמים של שבט גאלה היו צועדים לקרב חמושים בחטיף שהאמינו שיהפוך אותם לבלתי מנוצחים. עד היום חטיפי אנרגיה דומים מאוד נאכלים באזורים מסוימים של אתיופיה.
מאתיופיה, סוחרים ערביים מביאים איתם את זרעי הצמח לתימן ומתחילים לפתח מטעים מקומיים ולהכין ממנו משקה שנעשה פופולארי. הם נותנים למשקה את השם קאווה, או – זה שמונע שינה. הגדרה מדויקת, אין מה לומר. תוך כמה שנים, משקה הקפה מגיע לאיסטנבול (אז קונסטנטינופול) והופך למשקה של החברה הגבוהה, שם מוסיפים לו שילובי תבלינים מקומיים כמו קינמון, אניס ועוד.
הקפה מגיע אל הסהר הפורה
היה זה המופתי של מכה, ערב הסעודית, שביקר באתיופיה וראה את המקומיים שותים משקה שטרם הכיר. הקפה חזר איתו לערב הסעודית. באותה התקופה שבה נפתחים בתי הקפה הראשונים בקונסטנטינופול נפתחים גם בתי קפה במכה, מה שיהפוך מקור לדיון אינסופי לאורך ההיסטוריה – איפה נפתחו בתי הקפה הראשונים.
עם אלפי עולים לרגל מכל העולם שמבקרים בעיר הקדושה מכה בכל שנה, הידיעה על "היין הערבי" – אחד הכינויים הפופולאריים אז לקפה – פורשת כנפיים למחוזות רחוקים. אירופאים שמגיעים למזרח מביאים איתם חזרה ליבשת סיפורים על המשקה הכהה שכמוהו לא טעמו בחיים, ועד המאה ה-17 הקפה כבר מגיע לאירופה ותופס פופולאריות ממש כמו שעשה בעולם הערבי.
אבל לא כולם מקבלים את הקפה בזרועות פתוחות. יש לא מעט שמתייחסים אליו בחשד ובפחד, וכמו אותו נזיר אתיופי – קוראים לו "המצאה מרירה מבית השטן". כשהמשקה מגיע לוונציה בשנת 1615, הכמורה מחליטה לגנות אותו והמחלוקת הופכת להיות כל כך משמעותית, שהאפיפיור קלמנט השמיני מתבקש להתערב. קלמנט מבקש לטעום את הקפה בעצמו לפני שמקבל החלטה מושכלת בנושא. קלמנט לא יכול לסרב לתענוג שחש משתיית הקפה ומאשר באופן רשמי ודתי את שתיית הקפה כמותרת לכל.
הקפה מגיע אל העולם החדש
בתי קפה הופכים מהר מאוד ללב מפגשים חברתיים ומוקד לתקשורת בין אישית בערים החשובות באנגליה, אוסטריה, צרפת, גרמניה והולנד. באנגליה נפתחות "אוניברסיטאות בפני", שנקראות ככה בגלל שבמחיר של פני אחד אפשר היה לקנות כוס קפה ולעסוק בשיחה ערה עם באי בתי הקפה על כל נושא. כן, כבר אז קפה גרם לאנשים לפטפט.
באמצע המאה השבע עשרה, הקפה מגיע מאנגליה לניו יורק (אז ניו אמסטרדם). עד שלהי המאה ה-18 התה מככב כמשקה הפופולארי ביותר בעולם החדש באמריקה. התפנית שהתרחשה ב-1773 השפיעה מאות שנים קדימה על כל אמריקאי. בשנה זו מתרחשת "מסיבת התה של בוסטון", המחאה המפורסמת של המושבות הבריטיות על המס הכבד שהטיל המלך ג'ורג' השלישי על ייבוא תה. מחאה זו משנה את מהלך ההיסטוריה ומאותו הרגע ועד היום גם את המשקה המועדף על האמריקאים - מתה לקפה.
מאז ועד היום קפה היא רק מילה אחת למגוון העצום של משקאות ומוצרים, החל מתערובות של קפה ערביקה או ערביקה ורובוסטה, לקפה חד-זני (Single Origin) ואפילו קפה הנקלה באופן, בו הוא התגלה לראשונה, קלייה על עצים (Wood Roast Coffee).
המגוון הגדול הזה גדל עוד יותר כאשר לוקחים בחשבון, שיש אינספור דרכים להפוך את פולי הקפה למשקה הקפה האהוב, החל מהמקינטה, המפיקה את הגרסה הביתית הקרובה ביותר לאספרסו המקצועי, וכלה בכלים מגוונים להכנת קפה פילטר, בין אם זה בסגנון Pour-over או חליטת קפה עם פרנץ' פרס. חשוב לזכור, שלא משנה באיזה סגנון תבחרו, מומלץ מאוד לטחון את הקפה ממש לפני הכנתו כדי לשפר את טעמו אפילו עוד יותר.